Aktualności

:: Strona główna
:: Sprawy bieżące
:: Kalendarium szkolne

O szkole

:: Dane adresowe i kontakt
:: Historia szkoły
:: Galeria zdjęć
:: Osiągnięcia
:: Dokumenty szkolne
:: Organizacje szkolne

Administracja

:: Dyrekcja szkoły
:: Nauczyciele
:: Biblioteka
:: Pedagog szkolny
:: Gabinet lekarski
:: Sekretariat
:: Księgowość

Uczniowie

:: Plan lekcji
:: Klasy
:: Samorząd szkolny
:: Materiały dla ucznia
:: Dzwonki
:: Prace uczniów

Dla Rodziców

:: Rada Rodziców
:: Dyżury nauczycieli
:: Informacje dla Rodziców

Rekrutacja

:: Rekrutacja
:: Dni otwarte

 

 

„ŚWIĘTO FRANCJI” W NASZEJ SZKOLE

 

Na przełomie września i października bieżącego roku pani Joanna Gibalska przygotowała w ramach „Święta Francji” zajęcia poświęcone:

-  kulturze,

- specjałom kulinarnym,

- współczesnej piosence francuskiej.

 

W przygotowanie zajęć włączyła się również pani Małgorzata Jasieńska, absolwentka ”Staszica”, obecnie studentka lingwistyki stosowanej ( j. angielski i j. francuski) UMCS w Lublinie.

Pani Małgosia, która dobrze uczyła się w naszym liceum języka angielskiego pod opieką pani Doroty Waliszczak, nauczyciela j.angielskiego i jako drugiego języka francuskiego na zajęciach u pani Joanny Gibalskiej, nauczyciela j.francuskiego, wykazała się dużą pomysłowością i zaangażowaniem. Wspólnie przygotowane lekcje języka francuskiego w kl.I były wspaniałą okazją do przedstawienia kuchni francuskiej lubianej przez Polaków za jej „lekkość” i „wyrafinowanie smaków”. Klasy II z zapałem tłumaczyły przepisy na wybrane dania. Do kl.I zawitała również pani Milena Kępczyńska, ubiegłoroczna maturzystka, aktualnie studentka lingwistyki stosowanej Uniwersytetu w Poznaniu (wychowanka pani Wiesławy Grudzień ( j.angielski) i p. Joanny Gibalskiej ( j.francuski), która była honorowym gościem naszego święta i z niezwykłym kunsztem zachwalała kuchnię francuską.

Karolina Przysucha z kl. Id i Eliza Konarska z kl. Ib opowiedziały o mile spędzonych chwilach w „Lidl”, w którym akurat polecano specjały francuskie, między innymi:

- oryginalną tartę z nadzieniem

śmietanowo-serowym z porem,

z boczkiem i serem Raclette.

Na półkach odnalazły również sery Blue Fondant, Carré de l’Est, ślimaki winniczki z nadzieniem ziołowo-czosnkowym, a w części z deserami konfitury z fig z Prowansji i migdałowo-bezowe ciasteczka zwane „ makaronikami”.

Ci, którzy brali udział we wrześniowej wymianie we Francji wspominali wycieczkę do fabryki sardynek w Saint Gilles Croix de Vie nad Oceanem Atlantyckim i poczęstunku, jaki przygotowali dla nich Francuzi.

Na zajęciach nie zabrakło współczesnych piosenek francuskich z obecnych list przebojów we Francji i w Polsce. Mistrzostwem wykazali się uczniowie kl.III, którzy z pomocą słowników najlepiej przetłumaczyli wybrane utwory. Było super miło.

 

 

 

 

 

<< Wstecz

 

Copyright by LO Nr I | Valid HTML 4.01 & CSS

szablon pochodzi ze strony szbloniki.com